Zdrowa kasza gryczana

­Zdrowa kasza gryczana

Czy zdrowa kasza gryczana jest zdrowa?

W kwietniu 2015 roku zasiałem grykę, aby rozruszać pole, które było nieużywane przez ok 20 lat. Przy tej okazji dowiedziałem się tego i owego na temat zdrowej kaszy gryczanej.

Przy ognisku, siostra powiedziała mi o filmie dokumentalny, w którym ekologiczny rolnik, mówił o konwencjonalnej metodzie zbierania kaszy gryczanej, która polega na dokonaniu przed zbiorami, oprysku Randapem. Oprysk ten daje równomierne osuszenie rośliny i praktycznie 100%-owy zbiór ziaren gryki.

upraw konwencjonalna po oprysku

Pole konwencjonalne po spryskaniu, proszę zwrócić uwagę na ślady po maszynie opryskującej i wysuszoną grykę. Zdjęcie pobrane z http://na27stronie.blogspot.com/2012/08/gryka.html

Pomyślałem, że to kompletne brednie. Bo kto świadomie, używał by herbicydu zaklasyfikowanego przez Międzynarodowa Agencja Badania Raka, jako prawdopodobnie rakotwórczy herbicyd, który we Francji wszedł na listę sprzedaży nadzorowanej. Dodatkowo środek ten ma być stopniowo usuwany z całej Unii Europejskiej.

Problem jest w świadomości rolnika, która nie widzi niczego złego w Randapie, tak samo jak przeciętny Kowalski nie widzi nic złego w paleniu śmieci.

Mimo to z czystej ciekawości spytałem się rolnika, który wysiewał gryka na moim polu. Jak się zbiera grykę? Na co on odpowiedział: -Trzeba ją spryskać Randapem.

Ale po co?

Eko rolnik mówił, że naturalnie zbiera się grykę po przymrozkach, wtedy nasiona gryki odchodzą dobrze od rośliny. Ja nie czekałem do pierwszych przymrozków, w tym roku była susza i rośliny same obeschły. W praktyce dodatkowo wyszło, że trzeba się zdecydować na zbiory w odpowiednim momencie. Nasiona wysychają (dojrzewają) nierównomiernie, trzeba wybrać chwile, w której strata przy zbiorach będzie minimalna. Zazwyczaj strata waha się w granicy 20-40%. Są to nasiona, które już wyschły i opadły na ziemię przed zbiorami lub nasiona, które są jeszcze zielone i pozostaną na roślinie, nie odrywając się przy zbiorach kombajnem. U mnie tydzień po zbiorach, gryka zaczęła kiełkować na całym polu bez wysiewu – czyli przez susze wiele nasion dojrzało i opadło.

 

Pole kasza gryczana zielone sercePole kasza gryczana zielone serce_2

Kwitnąca gryka na polu Zielonego Serce

To nie był jeszcze koniec mojej przygody z zdrową kaszą gryczaną, prawdziwe schody zaczęły się przy poszukiwaniach Ekologicznej Kaszarni. Finalnie nie znalazłem takiej eko kaszarni w okolicy. Dowiedziałem się, że kaszarnia zaczyna przerób o d 1 tony, a ja mam 300 kg 🙂 . W konwencjonalnych kaszarniach, dajesz swoją grykę, a dostajesz tyle samo gotowej kaszy gryczanej zrobionej z nie twojej gryki. Brzdęk!!!

zbiory_gryki

Zbiory gryki na naszym polu.

Choć ostatnio zapaliło się małe światło w tunelu. Na szkoleniu dla eko rolników dostałem namiar, na kaszarnię … sprawdzę.

Myśl zdrowo.

Wiem, że jeśli ja w to nie uwierzyłem i zignorowałem tą informacje, to i Wam się to może przydarzyć. Dobrym przykładem, może być tu moja koleżanka, które powiedziała mi o kaszy gryczanej pryskanej Randapem – dowiedziała się o tym, od zaprzyjaźniony eko rolnika z nad Buga. To samo mówiłem jej 6 miesięcy wcześniej, ale nastąpiło naturalne wyparcie nie wygodnego faktu.

Dlatego bardzo Cię proszę, przełam się i przede wszystkim, „myśl zdrowo”.

 

 

COMMENTS (8)

  1. Gosia

    Tłuszcza wszystko zje i nie interesuje się pochodzeniem żarcia w większości…Ja wsród znajomych jestem postrzegana jako wariatka,która im podsyła linki a oni i tak nie czytają byle kałdun pełny.

    • Aga

      „Tłuszcza” xczesto nie ma swiadomosci bo jest ogłupiana od lat. wiec ciezko miec pretensje. fakty sa takie ze jesteśmy oszukiwani, a dostep do rzertelnych informacji jest zbyt maly.

  2. Paweł B

    Tak samo miałem, trzeba odpuścić i żyć dla siebie. Może z czasem, ktoś do wróci do Ciebie z poradą. Ludzie nie chcą znać nie wygodnej prawdy, wolą wygodne kłamstwo – czy jakoś tak to było.

    • Iwona

      Totanie podzielan twój bol gdyz jestem w zupełnie takiej samej sytuacji. Dokoła postrzegają nie za przesadna gdy w restauracji pytam jak podgrzewaja lug gotują jedzenie gdyz w wielu miejscach nie jest świeże a z mikrofali! !!!

  3. Maciek

    O tym procederze dowiedziałem się w zeszyt roku zupełnie przypadkiem podczas wizyty w południowo wschodniej części kraju. Dziś czytałem artykuł o tezie mówiącej, że część osób ze zdiagnozowano nietolerancja glutenu prawdopodobnie reaguje na roundup . . .

  4. Ann

    Skoro jakiś produkt jest pryskany raundapem nie może być już nazwany ekologicznym!!!!!! Jak i powinien zostać zbadany i wycofany ze sprzedaży a rolnik stracić certyfikat!!!!!!!

    • Paweł B

      Ann, ja piszę o tym, że w konwencjonalnym rolnictwie, gdzie zdarzają się takie przypadki. Jest jeszcze inny środek który osusza grykę, tylko droższy i podobno mniej szkodliwy od Rundapu. Kwestia tego ile taki rolnik ma hektarów i co mu sie bardziej opłaca użyć. W rolnictwie Ekolgicznym, certyfikowanym nikt nie stosuje Rundapu, bo jest to bardzo łatwy do wykrycia środek, który pozostaje w glebie przez parenaście lat. Więc wykrywalność takiego oprysku jest 90-100%. 🙂

  5. Czytelnik

    Oj ludzie ludzie!!!! Jak sobie sami wyprodukujecie ekologicznie, to będziecie jedli zdrowo. Całe żarcie w sklepach jest zasrane chemią, czy konwencjonalne , czy ekologiczne. Ekologia, to tylko medialne i korporacyjne hasło a nie zdrowa żywność. Więc jak chcecie zdrowo żreć, to trza kupić parę ha ziemi i siać i zbierać to co wam do garnka trzeba włożyć. Nie będziecie wówczas żyć bogato, większość będzie mówiła, że jesteście wieśniakami zapierdalającymi w polu za łyżkę kaszy. Ale Wy będzięcie wiedzieli swoje, że wasze dzieci i wnuki będą miały szanse przeżyć 2,3 może 10 pokoleń więcej niż gównojady żywiące się chemią Monsanto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *