Pasztet z warzyw bio, sojowy – przepis vege

Pasztet z warzyw bio za 14 zł/kg, to możliwe.

Chciałbym obalić mit, że jedzenie BIO  jest drogie. Jeśli będziemy patrzeć tylko na ceny konkretnych produktów, to na pewno jest droższe. Ale jedzenie zdrowej żywności, to nie tylko sam składnik, za tym pojęciem stoi też zmiana swoich przyzwyczajeń, między innymi przejście na kuchnię Slow Food. Czyli robimy sobie sami w domu, pyszności.

Konkret.

Porównajmy, cenę produktów na kanapkę – w normalnym sklepie zazwyczaj waha się w granicy 20-30 zł za kg wędliny lub sera.

Natomiast, 1kg przepysznego pasztetu warzywnego, zrobionego z BIO składników wychodzi 14 zł (cena dotyczy pasztetu z podanego poniżej przepisu). 30 minut twojej pracy, 40 minut pracy piekarnika. Taki pasztet starcza na 3-5 dni śniadań i kolacji. Wychodzi 3 zł dziennie. Cena za kg jest dwukrotnie niższa, od ceny wędlin i serów. Taramm. Jak użyjesz składników nie ekologicznych, to cena spadnie do ok 7 zł. Powstaje tylko pytanie, czy jeśli włożyłeś już tyle serca w taki pasztet, to chcesz na nim oszczędzić 7 zł, produkty konwencjonalne nie mają tak wysokiej jakości, co odbije się na finalnym smaku pasztetu .

Pasztet sojowy z warzyw bio przepis vege

Przepis na vegański pasztet sojowy.

Składniki:

soja – 200g

marchewka – 200g (2-3 szt.)

cebula – 200g (duża cebula)

mąka amarantusowa – 100g

mąka orkiszowa – 100g

papryka chyli – 1/2 sztuki

czarnuszka – szczypta

pestki z dyni -15 g

pestki z słonecznika – 5 g

siemię lniane – 4 g

imbir – szczypta

Kurkuma – szczypta

Kminek – szczypta

sól himalajska – 5 g

Oleje słonecznikowy lub oliwa – 100 ml

 

Jak wykonać pasztet warzywny BIO

Soje namaczamy na noc. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż soja zrobi się miękka, sól przy roślinach strączkowych, dodaje się na ostatnie 5 minut gotowania.

Marchewkę ścieramy na tarce lub w malakserze (używając odpowiedniego noża)

Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy marchewkę i przyprawiamy. Dusimy przez ok 5 minut.

Do malaksera wrzucamy ugotowaną soje, dodajemy to z patelni i mielimy, dodając następne składniki. Pestki dodaje na końcu, lubię je mieć w większych kawałkach.

Mąki i oliwa daje kontrole nad gęstością masy pasztetowej. Masa powinna być zwarta, nie ciekła, ale nie może się kruszyć. Mąka amarantusowa to świetne źródło białak,  zamiast mąki orkiszowej możesz użyć innej razowej mąki z polskich zbóż. Mąka ziemniaczana w pasztecie, jak dla mnie nie jest za smaczna, odradzam więc wszystkie przepisy z tym składnikiem.

Smarujesz foremkę olejem i wkładasz pasztet. Foremka z pasztetem wędruje do piekarnika na ok 40 min – 180*C. Trzeba obserwować pasztet z góry, tak aby z nie się nie przypiekł.

Smacznego.

Inne przepisy na pyszne pasztety warzywne znajdziecie na  https://www.google.pl/    wystarczy wpisać, pasztet i nazwę warzywa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *