Organiczny Bób z ekologicznego gospodarstwa Zielone Serce.

Organiczny Bób z ekologicznego gospodarstwa Zielone Serce.

Uprawa organicznego Bobu w tym roku nie wyszła nam najlepiej, podmokły teren nie pozwolił wejść na pole za wcześnie z wysiewem. Wczesny wysiew, przy ekologicznej uprawie Bobu BIO, jest dość istotny – pozwala urosnąć roślinie przed atakiem Oprzędzika. Oprzędzik to taki mały (1-2 mm) żuczek z trąbką, który obgryza młode listki obniżając plon. Niestety nie przeszkadzał mu oprysk z czosnku, wrotyczu i alkoholu. Spodziewaliśmy się totalnej klęski, ale są strąki.

W nasionach bobu niestety są robaczywe, trzeba się przyznać do porażki 🙁 W piątek przetestowaliśmy, przebierając jedną skrzynkę bobu, uzyskaliśmy ok 1,5 kg bobu bez robaków.

Rozumiem już dlaczego według statystyk, rolnictwo ekologiczne to tylko 4,5% całego polskiego rolnictwa. A w samym rolnictwie ekologicznym podzielonym na procenty, to uprawy warzyw stanowią zaledwie 1,4% wszystkich upraw certyfikowanych, ok 30 % sady, 30% zboża, 25% zwierzęta i pomniejsze. Nisza w warzywach jest duża, bo praca jest trudna.

Cóż spróbuję przekuć tą stratę Bobu w sukces, który jest świadectwem prawdziwości naszych upraw, jako w pełni ekologicznych i zdrowych warzyw BIO.

Oczywiście certyfikat BIO uzyskamy dopiero w roku 2017. Nasze gospodarstwo od samego początku (2015) jest, pod kontrolą jednostki certyfikującej Agro BIO test.

COMMENTS (2)

  1. Zielone Serce

    Dziękujemy. pryskałem, pokrzywą, czosnkiem, wrotyczem i alkoholem. nic nie dało. Podobno najistotniejszy jest bardzo wczesny wysiew, którego nie mogliśmy zrobić ze względu na podmokłe pole. 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *